Världens mest kända cykeltävlingar

Det finns många cykeltävlingar och cyklister som blivit kända under årens lopp. Ibland kan det vara svårt att veta om det är själva loppet som är känt för att vara välarrangerat, eller om det är för att ett antal kända cyklister brukar delta.

De mest välkända loppen inom cykelsporten runt om i världen, är de som ingår i Grand Tour-tävlingarna: Tour de France, Vuelta a España samt Giro d´Italia. Dessa tre är så kallade etapplopp, vilket kännetecknas av att varje tävling delas upp i olika etapper (sträckor el. heat).

Ett exempel: Etapploppet Tour de France är en cykeltävling som pågår under 3 veckors tid, och deltagarna har endast två vilodagar under dessa veckor. Varje etapp de cyklar är cirka 15-20 mil.

Årligen återkommande

Årligen arrangeras olika etapp- eller endagslopp över hela världen, det sker i stort sett året om. I Sverige till exempel, är det Vätternrundan, Cykelvasan och Sverigetempot som är de mest välkända. Tävlingarna är öppna för alla som vill delta och är mycket populära. 

Bland de årligen återkommande landsvägstävlingarna i Europa är det Schweiz Runt och Dauphiné Libéré i Frankrike som är mest kända. Bland de årliga endagsloppen är det bland annat franska Paris-Roubaix och belgiska Gent-Wevelgem samt Flandern Runt som toppar kändis- och popularitetslistan. 

OS

Cykelsport är också en gren man tävlar i inom de Olympiska spelen (sommarspelen). De grenar man tävlar i då är landsvägscykling, bancykling, mountainbike och BMX och såväl män som kvinnor kan tävla i alla cykelsportens grenar. 

Kända svenska cykeltävlingar

I Sverige körs loppen generellt mellan maj-augusti, och såväl motionärer som elitcyklister är välkomna att delta.

Det största och mest kända loppen är Vätternrundan, ett 300 km långt lopp som körs runt sjön Vättern.

Ett annat välkänt lopp med många deltagare från olika delar av världen är Vänern Runt. Loppet är 580 km långt och körs i maj varje år. Även Lidingöloppet MTB har blivit ett välkänt och välbesökt cykellopp. Dock är det Cykelvasan som slagit störst, både i Sverige och utanför landets gränser. Kanske inte så konstigt med tanke på hur stort Vasaloppet är såväl nationellt som internationellt. Det är många som vill pröva banan på olika sätt. 

Cykelsportens grenar

I landsvägscykling tävlar cyklisterna på en given sträcka, generellt sett till största delen på asfaltsbelagd landsväg.

I velodrom cyklar man runt en oval bana, försedd med relativt hög lutning, en så kallad velodrom. Inom grenen finns olika tävlingsformer.

BMX är en sport som sägs komma från trakterna runt San Franscisco, i USA. I BMX kör man på en bana med hopp, gupp och andra former av hinder. BMX är den gren inom cykelsporten som ökat mest i Sverige under de senaste åren. 

Även Mountainbike har blivit populärt. Sporten slog igenom som tävlingsidrott på 70-talet och cyklas i terräng (ofta ganska svår).

Kuriosa

Landsvägscykling som gren fanns med i det olympiska programmet redan 1896. Den första dokumenterade cykeltävlingen kördes 1968, utanför Paris i Frankrike. Efter den tävlingen gick det snabbt för sporten att etablera sig i såväl Europa som i USA. Dock dröjde det ända till 1903 innan den första Tour de France-tävlingen arrangerades för första gången.