Kända cyklister

Det var i början av 1800-talet som de första cyklarna uppfanns. Men de hade inte pedaler som cyklar numer har; man sparkade sig fram precis som med dagens sparkcyklar. Det var först på 1850-talet man började sätta pedaler på cyklarna.

Kategorier

Cyklar kan delas upp i tre olika kategorier: herr-, dam- och barncyklar. Barncyklar är mindre och kan ha två eller tre hjul. Damcyklar är generellt byggda med lägre ram än herrcyklar, från början anpassat så att damer ska kunna bära kjol. Förutom en mängd olika trampmodeller finns det numer även elcyklar. Även på dessa måste trampas när motorn är igång, då de annars klassas som motorfordon. 

Grenar inom sporten

Det finns ett antal olika grenar inom cykelsporten. I landsvägscykling tävlar cyklisterna på en given sträcka på landsväg, till skillnad från i velodrom, där cyklisterna tävlar i en velodrom som är en oval bana med hög lutning. Inom grenen finns det dessutom olika tävlingsformer.  

Den gren som verkligen ökat i popularitet i Sverige under senare år är BMX, en sport som kommer från USA. I BMX kör man på en bana med hopp, gupp och andra former av hinder. Även Mountainbike har blivit populärt, sporten slog igenom som tävlingsidrott på 1970-talet och denna gren cyklas i terräng. 

Kända och framgångsrika cyklister

En av de mest kända, och kanske mest omtalade internationella cyklisterna, är amerikanen Lance Armstrong. Med sina sju Tour de France-segrar blev han snabbt en världskändis, men då det visade sig att han varit dopad är de numer ogiltiga. Andra kända cyklister som vunnit Tour de France är de två fransmännen Jacques Anqeutil och Bernard Hinault, en spanjor vid namn Miguel Indurain och belgaren Eddy Merckx. Tourens första guldmedaljör någonsin hette Maurice Garin, han vann det allra första loppet som kördes 1903.

Belgaren Merckx har även har vunnit Giro d´Italia fem gånger, i gott sällskap med de båda italienska cyklisterna Alfredo Binda och Fausto Coppi, som båda vunnit loppet lika många gånger som Merckx. En annan framgångrik italiensk cyklist är Paolo Bettini, som inte bara vann OS-guld i sommarspelen 2004, utan även tog hem VM-guldet både 2006 och 2007. 

I Sverige

En av de mest kända svenska cyklisterna är före detta proffscyklisten Susanne Ljungskog, som under sin karriär tog hem hela två VM-guld, ett silver i Tour de France samt det ärofyllda Bragdguldet 2002. Efter att Susanne lagt proffskarriären på hyllan startade hon Team sky blue (2014), ett projekt som syftar till välbefinnande genom motion, mat och social samvaro för tjejer. Andra nätverk, som främst är till för kvinnliga cyklister men välkomnar alla som vill och kan cykla, är Bimbo bikers, She rides och Sub XX.

Det finns många svenska cyklister som blivit kända genom att framgångsrikt delta i bland annat Tour de France, som är en av cykelsportens största cykeltävlingar. Den första svensken att någonsin vinna en etapp (en sträcka) var Magnus Bäckstedt, och såväl Thomas Lövkvist och Sven-Åke Nilsson kan skryta med att ha burit ledartröjan. Första svensken att ta VM-guld i cykling hette Gunnar Sköld, efter honom var det cyklisten Marianne Berglunds tur att ta VM-guld i ett linjelopp och efter henne kom alltså Susanne Ljungskog, som var först att trampa över mållinjen både 2002 och 2003.

När det gäller OS tog cyklisten Bernt Johansson olympiskt guld 1976, och 2008 tog cyklisten Gustav Larsson OS-silver i tempoloppet. Samma år knep cyklisten Emma Johansson Sveriges första OS-medalj inom damcykling, och 2013 tog hon dessutom hem ett VM-silver i linjeloppet i Italien. Snacka om att ha snurr på pedalerna!