Sportens historia

Cyklarna har utvecklats en hel del genom åren, men det är inte särskilt konstigt eftersom det trots allt var länge sen cykelsporten kom till.

I begynnelsen

Det allra första cykelloppet som finns dokumenterat ägde rum redan 31 maj, 1868, i Paris. Som vinnare stod engelsmannen James Moore, som tog sig igenom loppet på en cykel med solida gummidäck. Loppet var med dagens mått inte särskilt långt, närmare bestämt 1 200 meter, men allt måste börja någonstans och det är nog inte många som vill cykla ens den sträckan om de var tvungna att ha en likadan cykel. Redan året därpå vann samma engelsman det första cykelloppet mellan två städer. Den här gången var loppet betydligt längre och de cirka 12 milen mellan Paris och Rouen avverkades på 11 timmar och 40 minuter av vinnaren.

Olympisk sport

Cykling är en sport som var med redan vid de första olympiska sommarspelen, 1896 och den har fortsatt att vara det sedan dess. Det dröjde ända till 1984 innan kvinnorna fick tävla i linjelopp, medan de körde tempolopp för första gången 1996. Sedan 1996 och 2008 är även mountain bike och BMX olympiska grenar. Däremot dröjde det till 2012 innan män och kvinnor för första gången tävlade i lika många cykelsportsgrenar.

Landsvägscykling

Även om det finns flera olika typer av cykelsport är det nog ändå landsvägscykling som fortfarande är det flest tänker på, vilket antagligen till stor del beror på att det är den äldsta av dem. Landsvägscykling kan antingen vara endagslopp i form av tempo- eller linjelopp, eller som etapplopp då alla dagars resultat räknas samman. I Sverige hade cykelsporten sina glansdagar från mellankrigstiden till 1960-talet. Även om det kan vara svårt att tro nu, går det att säga att det var en av Sveriges nationalsporter. Det största loppet i Sverige var länge etapploppet Sexdagars som genomfördes mellan 1924-1975 och bara var öppet för amatörer. Postgirot Open var en annan stor tävling och där kunde både amatörer och professionella delta. Tävlingen arrangerades mellan 1982-2003, men ett antal populära motionärslopp finns fortfarande kvar, och även väl ansedda Scandinavian Open.